Actualitate

Informare de presă

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a prezentat joi, 22 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile investiţionale ale judeţului pentru anul 2015. Acestea vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, modernizarea şi dotarea cu aparatură performantă a spitalului judeţean şi finalizarea mai multor proiecte cu finanţare europeană.

Potrivit precizărilor făcute, în ultimii 10 ani drumurile judeţene cu o stare necorespunzătoare s-au redus de la 508 kilometri la 150 de kilometri, strategia instituţiei fiind aceea de a creşte ponderea covoarelor asfaltice în detrimentul plombărilor.

"Avem o comparaţie între anul 2004 şi 2014 privind starea de viabilitate a drumurilor judeţene, pe care le-am împărţit în trei categorii: stare bună, medie şi rea. Dacă în 2004, din totalul de 630 de kilometri de drumuri judeţene 508 kilometru erau în stare rea, 58 în stare medie şi 64 doar în stare bună, în 2014 în stare rea sunt, după aprecierea noastră 150 de kilometri, în stare medie 160 kilometri şi peste 320 de kilometri în stare bună. (...) Ca şi strategie, lucrările de întreţinere cu covoare bituminoase în unul sau două straturi sunt cele cu ponderea cea mai mare, lucrările de întreţinere prin plombare sunt cu pondere din ce în ce mai mică. Ţinta este ca la finele anului 2016 să putem încadra drumurile judeţene doar în două categorii: într-o stare bună şi o stare medie. Deci cei 150 de kilometri de drum care în acest moment sunt într-o stare rea să-i aducem într-o stare bună sau medie, a declarat Tiberiu Marc.

Acesta a adăugat că în 2015 se are în vedere continuarea a patru proiecte multianuale, aflate în anul doi de execuţie, pentru: reabilitarea DJ 108 F Șimleu Silvaniei – Moiad, reabilitarea DJ 110 E Nușfalău – Plopiș (care va fi și finalizat în acest an), modernizarea DJ 110E Plopiș – Făgetu, terminarea podului peste Crasna din localitatea Derșida și reabilitarea DJ 109 P Halmășd – Cerișa – Cosniciu. În acest an va demara reabilitarea drumului județean dintre Nușfalău – Sîg – limita cu județul Cluj și câteva consolidări pe tronsoane de drum cu alunecări de teren: Cernuc – limita cu județul Cluj, Zalău – Treznea, Guruslău – Coșeiu. Tot în 2015 vor fi aplicate tratamente asfaltice și pe drumuri aflate în stare medie: DJ 108 D, pe tronsonul Cehu Silvaniei – limita cu județul Maramureș și DJ 108 E Năpradea – Cheud – limită cu Maramureșul. De asemenea, se va turna covor asfaltic pe drumul dintre Zalău și Crasna și pe cele dintre Ip și Camăr, respectiv Cernuc – limita cu județul Cluj.

Consiliului Judeţean Sălaj, instituţie ce administrează Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, va continua şi în 2015 procesul de modernizare şi dotare cu aparatură medicală a celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

"Pentru investiţiile în infrastructura de sănătate, modernizarea şi dotarea cu aparatură medicală a ambulatoriului de specialitate de la spitalul judeţean este ţinta numărul unu, pentru că adresabilitatea acolo a fost în anul 2014 de peste 114.000 de cazuri; modernizarea secţiilor exterioare - pneumologie şi infecţionare; modernizarea şi extinderea secţiei de psihiatrie; modernizarea blocului operator şi dotarea cdu aparatură medicală pentru investigaţii şi tratament a întregului spital, a tuturor secţiilor, cu finanţare din toate sursele la care avem acces: fonduri guvernamentale, bani europeni, bugetul Consiliului Judeţean, fondurile proprii ale spitalului", a subliniat preşedintele CJ Sălaj.

Tiberiu Marc a adăugat că tot în acest an va fi amenajat un spaţiu pentru spitalizare de zi, cu 10-12 paturi, în cadrul ambulatoriului de specialitate.

 

Joomla Templates by Joomla51.com