Actualitate

Informare de presă

Consiliul Judeţean Sălaj a găzduit vineri, 3 octombrie, conferinţa de presă de lansare a campaniei „Şi tu poţi salva o viaţă!”.

La eveniment au fost prezenţi: Elina Ştefan – coordonator al campaniei din partea Asociaţiei Pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră, Angela Badea - directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Ligia Marincaş – directorul Direcţiei de Sănătate Publică şi Adina Mesaroş – director Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.

Campania „Şi tu poţi salva o viaţă!”are ca scop principal creşterea numărului donatorilor de sânge, prin educarea civică a elevilor care frecventează cursurile unităţilor de învăţământ liceale şi este organizată de Asociaţia Pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră, în parteneriat cu Patriarhia Română, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Centrul Judeţean de Transfuzii, Asociaţia pentru Promovarea Calităţii în Educaţie, Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică și Asociația ”Din inimă pentru Sălaj. În perioada 6-10 octombrie, reprezentanţi ai echipei de proiect vor dezbate împreună cu elevii, părinţii, cadrele didactice, autorităţi locale şi judeţene, una dintre marile probleme cu care se confruntă unităţile spitaliceşti din judeţul Sălaj, precum şi spitalele din toată ţara, şi anume lipsa de sânge! În paralel cu acțiunile în unitățile de învățământ, echipe de voluntari ai celor două asociații partenere în cadrul proiectului vor dialoga cu oamenii din localitățile incluse în proiect și vor distribui materiale informative referitoare la donarea de sânge.

Campania „Şi tu poţi salva o viaţă!” îşi propune conştientizarea şi informarea corectă a elevilor din clasele terminale ale liceelor (ca viitori donatori) cu privire la importanţa actului de donare, despre ceea ce înseamnă procedura de donare de sânge, avantajele acestei proceduri, iar în subsidiar, transformarea familiilor acestora în potenţiali donatori, reuşind astfel o responsabilizare socială, creşterea numărului de donatori şi fidelizarea lor, astfel încât sistemul medical să nu sufere blocaje asemănătoare celor din ultimii ani cauzate de numărul redus de donatori în anumite perioade ale anului calendaristic.

În județul Sălaj, startul campaniei noastre se dă luni, 6 octombrie 2014, începând cu ora 9.00, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc, continuându-se în aceeași zi în orașul Jibou, de la ora 11.00, și comuna Hida, de la ora 13.30. Marți, 7 octombrie 2014, acțiunea va debuta la ora 9.00 la Liceul ”Cserey-Goga” Crasna, continuând la ora 11.00 la Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” din Șimelu Silvaniei, iar de la ora 13.00, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Sărmășag. Miercuri și joi, activitățile din cadrul proiectului sunt organizate în unitățile de învățământ liceal din Municipiul Zalău, după cum urmează:
- miercuri:

  • Liceul cu Program Sportiv ”Avram Iancu” – ora 9.00
  • Colegiul Național Silvania – ora 11.00
  • Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” și Liceul Ortodox ”Sfântul Nicolae”– ora 13.00

- joi:

  • Colegiul tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” şi Liceul Reformat “Wesselenyi”- ora 9.00
  • Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” – ora 10.00
  • Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu” – ora 11.15
  • Liceul de Artă ”Ioan Sima” – ora 13.00

“Şi tu poţi salva o viaţă!” reprezintă un proiect ambiţios al AESR având ca partener principal Institutul National de Hematologie Transfuzională ,,Prof. Dr. C.T. Nicolau,, proiect pe care ne-am propus să-l derulăm în judeţele Bihor, Sălaj, Maramureş, Mureş, Brasov, Sibiu, Galaţi, Ilfov,şi, bineînţeles, în municipiul Bucureşti.

 

Joomla Templates by Joomla51.com