Romanian English French Hungarian

Actualitate

 

Termenul de finalizare al lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 196: lim. jud. Satu-Mare – Horoatu Cehului – Benesat în ultima etapă

 

16 octombrie 2019

Până în cea de-a doua parte a lunii noiembrie a.c. este intervalul de timp în care constructorul trebuie să finalizeze, conform graficului de execuție al lucrărilor contractat, lucrările de reabilitare și modernizare a celor două segmente ale drumului județean 196, situate între limita județului Satu-Mare și extravilanul orașului Cehu Silvaniei, respectiv tronsonul Cehu Silvaniei – Horoatu Cehului –Benesat.

Lucrările de reabilitare și modernizare a celor aproape 8 kilometri de drum județean se referă în principal la intervenții asupra structurii părții carosabile, realizarea șanțurilor și a rigolelor, dar și a acostamentelor și trotuarelor. Amenajarea drumurilor laterale, realizarea podețelor și a acceselor la proprietăți dar și refacerea totală a podului situat în localitatea Benesat (km42+450), implicit a rampelor de acces și amenajarea albiei, sunt alte categorii de lucrări aflate în execuție în acest moment.

În ceea ce privește siguranța circulației sunt prevăzute a fi realizate marcajele rutiere precum și montarea indicatoarelor aferente, trecerile de pietoni beneficiind de semnalizări prin indicatoare cu panouri fotovoltaice, marcaje rezonatoare și marcaje transversale în două culori.

Odată finalizate lucrările de reabilitare și modernizare a celor două segmente ale drumului județean amintit, acesta va asigura o mai bună conectivitate și tranzitare regională (cu județele vecine Satu-Mare și Maramureș) dar și în interiorul județului, îndeosebi prin legătura rutieră cu DJ 108 D situat între Cehu –Silvaniei și Crișeni, tronson a cărui contractare a lucrărilor de reabilitare și modernizare a fost de curând realizată de către Consiliul județean.

Valoarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 196: lim. jud. Satu-Mare – Horoatu Cehului – Benesat este de peste 12.505.000 lei, finanțarea fiind una nerambursabilă (cofinanțat din FEDR - POR 2014 – 2020 - Fondul European de Dezvoltare Regională – Programul Operațional Regional 2014-2020), peste 7 milioane de lei făcând obiectul cererilor de rambursare până în acest moment.

Lucrările executate asupra celor două segmente ale DJ 196 se alătură celorlalte intervenții din această categorie, respectiv a lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, demarate de către Consiliul Județean Sălaj. Acestea se referă la aproape 162 km de drumuri județene care vor fi reabilitați și modernizați, reprezentând segmente situate pe traseele a 7 drumuri județene. 6 dintre acestea, dintr-un total de 7 proiecte de reabilitare și modernizare a unor tronsoane de drumuri județene, reprezintă proiecte derulate prin fonduri europene nerambursabile (FEDR POR 2014-2020), respectiv prin PNDL I (Programul Național de Dezvoltare Locală). Valoarea totală a acestor proiecte este de aproape 411.000.000 lei, cu o contribuție a Consiliului județean de peste 10.400.000 lei.

 

 

Premieră pentru urologia sălăjeană

 

07 octombrie 2019

Este vorba despre prima intervenție laparoscopică 3D (pentru o afecțiune oncologică a prostatei) efectuată în Spitalul Județean de Urgență Zalău, cel puțin 4 aspecte contribuind la realizarea acestei premiere pentru urologia sălăjeană, la începutul lunii octombrie a acestui an.

Unul dintre acestea este organizarea unei prime ediții a Zilelor Urologiei Sălăjene – eveniment cu o participare de anvergură a specialiștilor din domeniu, la Zalău, în cadrul manifestării ajunsă la cea de-a XIX a ediție, Toamna Medicală Sălăjeană.

Dincolo de schimbul de informații și expertiza de specialitate care vor face subiectul prezentărilor și a dezbaterilor specialiștilor în urologie din țară participanți la manifestare, printre care amintim prezența Conf. Dr. Petruț Bogdan, Șef de lucrări dr. Stanca Vasile Dan, Asis. Univ. Dr. Todea Ciprian, dr. Feciche Bogdan, dr. Rusu Cristian, dr. Mihaly Zoltan, aceștia au asistat astâzi, 7 octombrie a.c.,prin intermediul unei transmisiuni în direct, prima de acest fel realizată în Zalău, așadar la prima intervenție laparoscopică 3D (prostatectomie radicală) efectuată în Spitalul Județean de Urgență Zalău de către o echipă medicală în tandem, de mentorat, și anume de către prof.univ.dr. Ioan Coman (Șeful Catedrei de Urologie, prorector UMF Cluj), invitat de onoare al manifestării, susținător al laparoscopiei si chirurgiei robotice urologice în România și formator de tineri specialiști care s-a aflat alături de fostul său student, rezident, actual medic specialist urolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, dr. Ioan Bogdan Juravle, promotor al acestui eveniment.

Începând cu luna noiembrie a acestui an, acest tip de intervenție specifică chirurgiei laparoscopice, minim invazive, destinată patologiei benigne și maligne a tractului urinar (cancer prostatic, renal și vezical) va fi disponibilă pentru pacienții Spitalului Județean de Urgență din Zalău, echipamentul medical, adică un sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D, inclusiv componentele specifice, cu o valoare de peste 797.000 lei (peste 169.000 euro), fiind achiziționat în acest sens. În ultimii doi ani, aproximativ o treime a spitalizărilor continue a pacienților compartimentului de urologie din cadrul Spitalului județean a fost încadrată în sfera patologiei benigne și maligne a tractului urinar, amintite mai sus.

Cu o importanță deosebită, mai ales în chirurgia urologică minim invazivă, echipamentul medical menționat (sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D) aduce atât pacientului cât și medicului multiple beneficii care se referă pe de o parte, la o mai mare siguranță și precizie a intervenției chirurgicale (medicul având posibilitatea vizualizării organelor asupra cărora intervine într-o a treia dimesiune, fiind preluate imagini video ale acestora, cu atât mai important fiind acest beneficiu cu cât spațiul în interiorul corpului uman aferent sitemului urinar – micul bazin - este mult restrâns față de cele ale altor sisteme și/sau organe). Pe de altă parte, echipamentul permite o intervenție chirurgicală puțin invazivă iar timpul necesar intervenției este mult redus față de intervențiile clasice, pacientul având astfel beneficiile unei recuperări post operatorii mult mai rapide, un avantaj, de altfel și în reducerea costurilor de spitalizare pentru unitatea spitalicească.

În ultimii doi ani (nn.2018-2019), la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Zalău, urologia a avut o tendință continuă de dezvoltare, diversificare și îmbunătățire a serviciilor medicale destinate pacienților unității spitalicești, investiții importante în dotarea cu aparatură și echipamente medicale moderne fiind realizate ori aflându-se în curs de realizare, cu finanțare mobilizată de către Consiliul județean fie integral, fie în cofinanțarea sumelor mobilizate din bugetul național (Ministerul Sănătății) ori cel al unității spitalicești. Compartimentul de urologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău, numără o echipă medicală formată din trei medici specialiști (dr. Alb Alexandra, dr. Hodor Tudor și dr. Ioan Bogdan Juravle), 13 asistenți medicali și îngrijitori și o capacitate, extinsă din luna septembrie a.c., la 20 de paturi.

 

 

Consiliul Județean Sălaj rămâne partenerul performanței în educație

 

Și pentru ediția din acest an a evenimentului dedicat deopotrivă elevilor și profesorilor acestora cu rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele organizate pe discipline – nivel județean, național și internațional-, Consiliul județean rămâne partenerul încurajării performanței în educație.

Astfel, în cadrul evenimentului dedicat acestora și organizat vineri, 4 octombrie a.c., au fost premiați cei peste 520 laureați ai județului Sălaj – elevi, profesori și echipe (pentru cluburile/palatele de copii și cluburile sportive) – clasați pe primele 3 locuri, cu mențiuni ori premii speciale, la fazele județene ale olimpiadelor școlare și concursurilor și competițiilor artistice și sportive, respectiv la fazele naționale și internaționale. Sprijinul financiar mobilizat de către Consiliul județean pentru premiile acordate a fost de peste 65.000 lei, valoarea acestora fiind de până la 200 de lei/premiu acordat.

 

 

Peste 7,5 milioane de euro contractați
pentru realizarea proiectării și execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare
a tronsonului DJ 108 D situat între Crișeni (DN1H) și Cehu Silvaniei

03 octombrie 2019

Pe parcursul acestei săptămâni a fost semnat Acordul contractual pentru pentru realizarea proiectării și execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a celor peste 22 km ai tronsonului DJ 108 D situat între Crișeni (DN1H) și Cehu Silvaniei. Acest sector de drum județean face legătura între trei drumuri naționale/europene, respectiv DN 1H (Crișeni), DN 1F (E81) - incluse în rețeaua TEN-T și DN 1C (E58), reprezentând unica legătură a locuitorilor comunelor aflate pe traseul drumului (Crișeni, Dobrin, Sălățig), cu municipiul Zalău și orașul Cehu Silvaniei, respectiv cu drumurile europene și naționale din regiune (incluse în rețeaua TEN-T).

Cu o durată de 30 de luni, 4 luni fiind alocate realizării proiectării tehnice și alte 26 de luni execuției lucrărilor de modernizare și reabilitare, principalele categorii de lucrări vizate prin Acordul contractual semnat în această săptămână sunt cele care vor asigura creșterea capacității portante a drumului, modernizarea structurii rutiere dar și asigurarea stabilității corpului drumului în zonele afectate de alunecări de teren sau în zonele cu cedări locale ale acestuia. Sunt prevăzute, de asemenea realizarea de șanțuri - amenajarea podurilor și podețelor transversale existente sau realizarea de poduri și podețe transversale noi, dacă este cazul, realizarea de trotuare și amenajarea unor stații de autobuz și refugii în zonele unde acestea sunt necesare, precum și executarea lucrărilor de siguranță rutieră.

Proiectul de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ108D:Crișeni (DN1H) — Cehu Silvaniei (DJ196) are o valoare totală de peste 48.677.000 lei, respectiv peste 10.356.000 euro (aprox. 1 euro = 4,7lei) și este cofinanțat din FEDR - POR 2014 – 2020 (Fondul European de Dezvoltare Regională – Programul Operațional Regional 2014-2020).

Acesta se alătură celorlalte intervenții din această categorie, respectiv a lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, demarate de către Consiliul Județean Sălaj. Acestea se referă la aproape 162 km de drumuri județene care vor fi reabilitați și modernizați, reprezentând segmente situate pe traseele a 7 drumuri județene. 6 dintre acestea, dintr-un total de 7 proiecte de reabilitare și modernizare a unor tronsoane de drumuri județene, reprezintă proiecte derulate prin fonduri europene nerambursabile (FEDR POR 2014-2020), respectiv prin PNDL I (Programul Național de Dezvoltare Locală). Valoarea totală a acestor proiecte este de aproape 411.000.000 lei, cu o contribuție a Consiliului județean de peste 10.400.000 lei.

 

 

Ordin de începere și amplasament predat constructorului
pentru lucrările de reabilitare și modernizare
a sectorului drumului județean 110: Măieriște – Doh - Dumuslău - Carastelec

30 septembrie 2019

Odată semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic și a lucrărilor de modernizare și reabilitare a sectorului drumului județean 110: Măieriște – Doh - Dumuslău – Carastelec (n.n. a doua jumătate a lunii iulie a.c.) dar și finalizată proiectarea tehnică a investiției, astăzi, 30 septembrie 2019 a fost predat constructorului amplasamentul pentru executarea lucrărilor de modernizare și reabilitare a sectorului DJ 110: Măieriște – Doh - Dumuslău – Carastelec, urmare a emiterii, în aceeași zi, a ordinului de începere a acestora din partea Consiliului județean, în calitate de beneficiar al contractului de realizare a proiectării tehnice și execuție a lucrărilor.

Finanțat prin PNDL I (Programul Național de Dezvoltare Locală), proiectul de reabilitare și modernizare ai celor peste 16 km ai drumului județean amintit presupune execuția unor categorii de lucrări ce vizează modernizarea părții carosabile, realizarea acostamentelor, precum și a șanțurilor și podețelor necesare asigurării scurgerii apelor pluviale. Sunt proiectate și accese la proprietăți, precum și unele lucrări de consolidare (zid de sprijin din gabione), dar și asigurarea siguranței rutiere prin semnalizare cu indicatoare, montarea parapeților de siguranță și realizarea marcajelor aferente.

Reabilitarea și modernizarea drumului județean 110: Măieriște – Doh - Dumuslău – Carastelec se alătură celorlalte intervenții din această categorie, respectiv a lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, demarate de către Consiliul Județean Sălaj. Acestea se referă la aproape 162 km de drumuri județene care vor fi reabilitați și modernizați, reprezentând segmente situate pe traseele a 7 drumuri județene. 6 dintre acestea, dintr-un total de 7 proiecte de reabilitare și modernizare a unor tronsoane de drumuri județene, reprezintă proiecte derulate prin fonduri europene nerambursabile (FEDR POR 2014-2020), reabilitarea și modernizarea drumului județean 110: Măieriște – Doh - Dumuslău – Carastelec fiind singurul proiect de această categorie finanțat prin PNDL I (Programul Național de Dezvoltare Locală). Valoarea totală a acestor proiecte este de aproape 411.000.000 lei, cu o contribuție a Consiliului județean de peste 10.400.000 lei.

 

 

Consiliul județean, gazda unei delegații germane pe teme economice

26 septembrie 2019

Joi, 26 septembrie a.c. Consiliul județean a fost gazda unei delegații economice germane reprezentantă de directoarea Secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Republicii Federale Germania la București, doamna Swantje Kortemeyer, directorul General AHK România (Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane), domnul Sebastian Metz, managerul Departamentului de Membri și Formare Profesională AHK România, doamna Anca Hociotă, managerul Departamentului de Consiliere Investitori, doamna Iuliana Rusu, precum și de Coordonatorul Biroului Regional AHK Transylvania Office, domnul Vlad Tatu și Coordonatorul Germany Trade & Invest, domnul Guenter Maier.

Într-un context de cooperare interinstituțională care s-a bucurat pe parcursul ultimilor doi ani de participarea consecventă a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane în domenii și proiecte de interes pentru Consiliul județean, în cadrul reuniunii, temele de discuție s-au axat pe promovarea județului Sălaj ca destinație pentru investiții, în acest sens o bază de date cu informații relevante pentru investitori (soluții și locații de amplasare a unor investiții în județ) fiind conturată și actualizată la nivel județean.

Pe de altă parte, formarea profesională și învățământul dual ca o oportunitate pentru investitori de a avea acces la o forță de muncă calificată într-un orizont mediu de timp, a constituit o altă axă a discuțiilor de pe parcursul reuniunii iar faptul că această formă de învățământ a fost promovată în județ și dezvoltată cu sprijinul Consiliului județean a fost salutată de către oficialii germani, propunându-se chiar promovarea și prezentarea acestui proiect ca o bună practică în cadrul evenimentelor organizate la nivel național de către Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Dată fiind și prezența în regiune, începând de anul trecut, a Biroului Regional AHK (Camera de Comerț Româno-Germană) Transylvania Office la Cluj – Napoca, o prezență practic a certificării Transilvaniei ca regiune – locație investițională atractivă, au fost luate în discuție, pe parcursul reuniunii găzduite de Consiliul județean și alte atribute de atractivitate pentru investitori (ex. investițiile constante promovate în județ în infrastructura rutieră, sănătate și educație, al facilităților ce pot fi acordate de către autoritățile locale investitorilor etc.).

De cealaltă parte, delegația germană a salutat dialogul constant al autorităților județene cu mediul de afaceri local, precum și preocuparea acestora pentru îmbunătățirea continuă a aspectelor ce țin de infrastructura rutieră, sistemul educațional dar și a celui de sănătate, precum și a cooperării instituționale existente, concluzia vizitei fiind aceea de recomandare și a unei bune impresii despre potențialul județului Sălaj ca spațiu investițional. De asemenea, această vizită de contact instituțional a constituit și o oportunitate de reafirmare a importanței relațiilor economice bilaterale atât pentru România cât și pentru Germania, la nivel județean și local fiind identificate și câteva axe potențiale de cooperare viitoare, îndeosebi promovarea județului ca spațiu investițional, atât în ceea ce privește continuarea schimbului de informații pentru primirea și locarea unor investiții germane, cât și promovarea pe plan internațional în cadrul unor evenimente tematice, alături de schimbul de bune practici în ceea ce înseamnă managementul orașelor, mobilitatea, eficiența energetică etc.

La reuniune au participat, alături de președintele Consiliului Județean Sălaj, dl. Tiberiu Marc și reprezentanți ai Instituției Prefectului județul Sălaj, dl. Vegh Alexandru – subprefect și ai Primăriei Municipiului Zalău, dl. Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

 

 

30 septembrie a.c., începând cu ora 09h00: ședința ordinară a Consiliului Județean Sălaj

25 septembrie 2019

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Sălaj care se va reuni luni, 30 septembrie 2019 începând cu ora 09h00 sunt înscrise 9 proiecte de hotărâre. Acestea vizează diverse sfere de competență ale Consiliului județean, așa cum sunt acestea reglementate de OUG Nr. 57/2019 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ: de la dezvoltarea economico-socială a judeţului, organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al consiliului judeţean, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean şi ale societăţilor comerciale şi regiilor autonome de interes judeţean, la gestionarea serviciilor publice de interes județean, respectiv serviciile sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială, administrarea domeniului public și privat al județului dar și cooperarea interinstuțională pe plan intern și extern.

Astfel, în ceea ce privește competențele exercitate de consiliul județean, alături de alte atribuții prevăzute de lege, referitoare la dezvoltarea economică și socială a județului – aprobarea documentațiilor tehnico-economice pentru lucrările de investiții de interes județean, votului consilierilor județeni va fi supus proiectul de hotărâre care vizează modificarea Hotărârii nr. 116 din 12 septembrie 2018 privind aprobarea proiectului „Extindere, modernizare și dotare UPU-SMURD la Spitalul Județean de Urgență Zalău și a cheltuielilor legate de proiect în vederea promovării spre finanțare în cadrul POR 2014-2020” în sensul creșterii valorii totale a proiectului de la 11.433.417,45 lei (valoare conform Studiului de Fezabilitate) la 14.483.471,93 lei, creșterea de 3.050.054,48 lei reprezentând cheltuieli neeligibile și fiind determinată de elaborarea proiectului tehnic, ulterior semnării contractului de finanțare, ținând cont de toate modificările legislative apărute pe parcurs, devizul general (faza PT – proiect tehnic) cu noua valoare și indicatorii tehnico-economici fiind aprobați prin HCJ 100/2019. Valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului de 6.760.999,78 lei (inclusiv TVA) nu se modifică.

Un alt proiect de hotărâre se referă la rectificarea bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului judeţean, pe anul 2019 principalele aspecte vizate de aceasta referindu-se la majorarea și diminuarea prevederilor la venituri și implicit a creditelor bugetare la cheltuieli. În ceea ce privește majorarea veniturilor, aceasta s-a făcut ca urmare a încasărilor peste prevederile inițiale la anumite venituri precum și ca urmare a veniturilor din vânzarea unor bunuri, acestea cuprinzându-se în buget doar după încasarea lor, conform prevederilor art. 29 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Diminuarea veniturilor bugetului este determinată, pe de o parte de faptul că, atribuirea licenţelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate speciale nu mai este în sarcina consiliilor județene, precum și de diminuarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap, de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS), urmare a redistribuirii fondurilor efectuate de MMJS la nivel național, între județe. Diminuarea, nu afectează necesarul de fonduri pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap, derulată prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, până la sfârșitul anului 2019. La capitolele de cheltuieli, rectificarea unora dintre acestea este determinată de suplimentarea creditelor prevăzute inițial (datorată unor cheltuieli neprevăzute) prin diminuarea creditelor alocate altor categorii de cheltuieli la care s-au înregistrat economii, în urma analizei execuției la data de 23 septembrie și estimarea necesarului până la finele anului, atât la secțiunea de funcționare cât și la secțiunea de dezvoltare a bugetului județului.
Modificări semnificative s-au înregistrat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în urma finalizării procedurilor de achiziţii publice aferente unor loturi de aparatură și echipamente medicale, rezultând economii în valoare de 1.191.000 lei, sumă care a fost prevăzută pentru achiziţionarea de aparatură medicală în Bloc operator şi Laborator de analize medicale, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce privește gestionarea serviciilor publice de interes județean, respectiv serviciile sociale pentru protecția copilului, a pesoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane sau grupuri aflate în nevoie socială ca și atribuție a Consiliului județean, un alt proiect de hotărâre este înscris pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului județean de luni 30 septembrie 2019. Acesta se referă la modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean Sălaj nr. 22 din 26.02.2016 privind adoptarea unor măsuri de reorganizare a serviciilor sociale din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, în sensul implementării proiectului ”Închiderea Centrului de plasament Jibou din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020” (axa prioritară 8 obiective secifice 8.3. Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale grupul vulnerabil copii). Este vorba așadar, despre una dintre măsurile de reorganizare a serviciilor sociale din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj - Centrul de plasament Jibou – printr-un serviciu social nou înființat Casa de tip familial Stârciu, al cărui scop constă în asigurarea de servicii personalizate adecvate nevoilor individuale ale fiecărui copil.

Un alt proiect de hotărâre se referă la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al consiliului judeţean, ale instituţiilor publice de interes judeţean şi ale societăţilor şi regiilor autonome de interes judeţean ca și atribuție exercitată de către Consiliul județean. Acesta vizează aprobarea modificărilor organigramei și statului de funcții ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj care transpune prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, act normativ care abrogă Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici și totodată aduce o serie de modificări privind denumirea unor funcții publice din aparatul de specialitate a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj. În acest caz este vorba despre stabilirea funcțiilor publice de execuție de consilier achiziții publice prin schimbarea denumirii funcțiilor publice de execuție care au în atribuțiile postului activități de achiziție publică, instituțiile publice având obligația ca în termen de 120 zile de la data intrării în vigoare a O.U.G. 57/2019 să stabilească aceste funcții publice de execuție.

Aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău este un alt proiect de hotârâre care va fi supus votului consilierilor județeni, principalele aspecte ale acestuia – așa cum au fost prezentate și înaintate ca propunere de către unitatea spitalicească Consiliului județean - se referă la modificări aduse numărului de paturi pentru anumite secții și compartimente medicale ale unității spitalicești, fie prin reducerea acestora (medicina internă – endocrinologie, boli infecțioase, neurologie, pneumologie, dermatovenerologie), fie suplimentarea numărului de paturi pentru unele compartimente și secții medicale (urologie, oftalmologie) ori înființarea unor noi compartimente medicale, respectiv endocrinologie (compartiment, 6 paturi) și cel de îngrijiri paliative cu 20 de paturi. Modificările aduse structurii și numărului de paturi ale compartimentelor și secțiilor medicale menționate, se încadrează în același număr total de paturi ale unității spitalicești, reprezentând practic o reorganizarea a serviciilor acesteia. Pe de altă parte, mai sunt propuse transferuri și transformări de posturi între anumite secții/compartimente medicale, precum și în cadrul serviciilor suport (IT, bloc alimentar, atelier reparații etc.).

În ceea ce privește cooperarea interinstituțională pe plan intern și extern, ca și atribuție exercitată de către Consiliul județean, sunt înscrise pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consilului județean din data de 30 septembrie a.c. două proiecte de hotărâre, unul dintre acestea referindu-se la aprobarea Acordului de cooperare pentru realizarea și amplasarea unei plăci comemorative dedicate lui Simion Bărnuțiu la Universitatea din Pavia (Italia), iar cel de-al doilea la aprobarea Acordului de cooperare între Județul Sălaj, S.C. Silcotub S.A. și Spitalul Județean de Urgență Zalău pentru formare profesională.
Astfel, pentru primul dintre proiectele de hotărâre menționat, în contextul cooperării cu Ambasada României în Republica Italiană, este propusă, cu sprijinul financiar al județului Sălaj, realizarea și amplasarea unei plăci comemorative dedicată lui Simion Bărnuțiu la Universitatea din Pavia (Italia), acest demers constituind o recunoaștere și o cultivare a importanței și valorii marii personalități a istoriei, culturii și spiritualității sălăjene și românești - Simion Bărnuțiu, pe plan județean, național și european, într-o manieră concretă. Astfel, acestă manifestare comună și concretă a dorinței de recunoaștere a valorii personalității lui Simion Bărnuțiu - filosof, profesor, militant pentru drepturile românilor transilvăneni pe plan european, în mod particular în Italia, la Universitatea din Pavia, fondată în anul 1361, acolo unde Simion Bărnuțiu a studiat între anii 1853 și 1855, luându-și doctoratul în drept, este propusă a se materializa prin cooperarea dintre cele două instituții în vederea realizării în comun și amplasării unei plăci comemorative dedicate personalității transilvănene în cadrul acestei Universități, una dintre marile universități italiene și europene, alături de plăcile comemorative dedicate marilor personalități care au studiat sau au predat în instituția italiană.
În ceea ce privește proiectul de hotărâre al Consiliului județean privind aprobarea Acordului de cooperare între Județul Sălaj, S.C. Silcotub S.A. și Spitalul Județean de Urgență Zalău pentru formare profesională, acesta vizează organizarea, cu sprijinul financiar al TenarisSilcotub până la sfârșitul anului 2019, a unui proiect-pilot în domeniul formării profesionale – tehnici avansate de resuscitare - a 24 de medici și asistenți medicali din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău. Formarea profesională în domeniul propus vine în completarea unei formări inițiale în același domeniu deținută de către personalul medical al Spitalului, obiectivul acestuia fiind cel de a crește șansele de a menține un pacient în viață până la intervenția echipei de resuscitare din UPU-SMURD, medicii și asistenții medicali care lucrează în Spitalul Județean de Urgență Zalău ajungând astfel să cunoască și să poată aplica toate aceste manevre medicale avansate, în așa fel încât să fie asigurate toate măsurile de siguranță pentru oricare dintre membrii comunității, aflați în situații critice, în oricare zonă din interiorul spitalului.

Alte două proiecte de hotărâre care vor fi supuse votului consilierilor județeni se referă la administrarea domeniului public și privat al județului, precum și la stabilirea modalităților de exercitare a dreptului de proprietate publică ca atribuții și sfere de competență ale consiliului județean. Astfel, în conformitate cu reglementările în domeniu care prevăd că, dreptul de folosinţă asupra bunurilor proprietate publică se acordă, cu titlu gratuit, pe termen limitat, în favoarea instituţiilor de utilitate publică, cele două proiecte de hotărâre propun spre aprobarea consilierilor județeni, pe de o parte, darea în folosință gratuită a unui spațiu aflat în domeniul public al Județului Sălaj Asociației Naţională a Surzilor din România la solicitarea Filialei Surzilor Zalău - acreditată ca furnizor de servicii sociale din anul 2014 şi care a oferit servicii sociale de informare şi consiliere a persoanelor cu deficienţe de auz din judeţul Sălaj, încă de la înfiinţare din anul 2009. Asociația Naţională a Surzilor din România este o organizaţie non-profit, apolitică, cu caracter social umanitar, de utilitate publică, care apără şi promovează interesele sociale, culturale, educative şi profesionale ale persoanelor cu deficit de auz și a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr.903/2018. Pe de altă parte, celălalt proiect de hotărâre propune darea în folosință gratuită a unui teren situat în Municipiul Zalău și aflat în domeniul public al Județului Sălaj, pe o perioadă de 30 ani, în vederea exploatării stației de pompare amplasate, care a fost realizată în cadrul proiectului „Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în municipiul Zalău”, la solicitarea Muncipiului Zalău, având în vedere precedenta Hotărâre a Consilului județean (nr. 92 din 30 iunie 2009) care acorda dreptul de folosință gratuită a aceluiași bun aflat în proprietatea Județului Sălaj, pe o perioadă de 10 ani Municipiului Zalău, în vederea amplasării unei stații de pompare.

 

 

Pacienții Spitalului județean pot beneficia de examinări medicale cu ajutorul imagisticii 3D

23 septembrie 2019

Printr-o investiție a Consiliului județean de peste 539.000 lei, finanțată de la bugetului județului, pacienților Spitalului Județean de Urgență din Zalău le este oferită, începând din această toamnă, posibilitatea de a beneficia de examinări medicale cu ajutorul imagisticii 3D. Este vorba despre un sistem Rx mobil care, pe lângă faptul că reduce considerabil expunerea la raze X atât pentru pacient, cât şi pentru personalul medical, realizează examinări medicale cu ajutorul imagisticii digitale în proceduri endoscopice, urologice, de terapie a durerii, ortopedice, neurologice, vasculare, cardiologice și traumatologice.

Sistemul echipamentului medical achiziționat permite așadar, o largă diversitate de vizualizări clinice precum vizualizarea oaselor, vizualizarea vaselor și țesuturilor moi, a implanturilor dar și a instrumentelor chirurgicale. Prin capacitatea sa de a genera vizualizarea în felii de tip CT (computer tomograf) şi chiar cea în volume 3D în timp real, acesta reduce rata a două intervenţii chirurgicale iar procesele şi rezultatele pot fi verificate în timpul intervenţiei, medicul putând reacţiona întotdeauna direct.

Până la momentul dotării Spitalului județean cu acest echipament medical modern, pacienții aveau la dispoziție aparatura ce oferea proiecţia comună 2D, nu la fel însă de precisă în oferirea de informații medicale ca proiecția 3D, care reduce riscul expunerii la o a doua intervenție chirurgicală prin acestă precizie mult îmbunătățită a controlului medical.

Spre exemplu, doar în ceea ce privește intervențiile chirurgicale realizate în secția de ortopedie a Spitalului județean în anul 2018, din cele peste 1300 de intervenţii chirurgicale efectuate, 60% (780 intervenţii) au necesitat folosirea aparaturii medicale de proiecție 2D. De la începutul anului 2019 şi până în prezent, în cadrul aceleiași secții medicale s-au efectuat 969 intervenţii chirurgicale, pentru 580 dintre acestea fiind necesară utilizarea echipamentului imagistic de proiecție 2D.

Condițiile mai bune și mai sigure de îngrijire a pacienților, precum și o mai mare acuratețe a diagnosticului, alături de condiții de tratament cât mai puțin invazive reprezintă obiectivul demersurilor de dotare cu echipamente și aparatură medicală a Spitalului Județean de Urgență din Zalău, în intervalul 2018-2019 fiind promovate proiecte în acest sens în valoare de peste 40.800.000 lei, cu finanțare neramursabilă (fonduri europene), de la bugetul județului și alocări de la bugetul de stat (Ministerul Sănătății).

 

 

Lucrări finalizate pe tronsonul Șărmășag – Chieșd al DJ 108 F în cadrul programului de reparații și întreținere drumuri județene 2019

19 septembrie 2019

Pe parcursul a aproximativ 4 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, execuția unui covor bituminos pe aproape 10 km ai drumului județean DJ 108 F, segmentul Șărmășag-Chieșd, au fost finalizate. Încadrate în termenul inițial de finalizare, respectiv luna septembrie a anului în curs, lucrările asupra tronsonului de drum județean amintit au beneficiat de finanțare de la bugetul județului în cadrul programului anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) gestionat și finanțat de Consiliul județean. Valoarea lucrărilor, care au inclus realizarea unui covor bituminos și marcajele rutiere aferente, precum și intervenții parțiale asupra acostamentelor, a fost de peste 4.351.000 lei.

Astfel, locuitorii comunităților traversate de traseul drumului județean amintit (aproximativ 8500) se bucură odată cu finalizarea lucrărilor, de un mai bun, rapid și sigur acces rutier în zonă, precum și la o conectivitate îmbunătățită cu arterele rutiere de importanță regională: E 81(Cluj – Satu Mare – frontieră), respectiv DJ 196 (Benesat – județul Satu-Mare). De asemenea, activitățile economice desfășurate în zonă beneficiază și acestea de o îmbunătățire a accesabilității spre și dinspre celelalte artere rutiere județene și naționale (europene).

Lucrările de reparații și întreținere – Covor bituminos pe DJ 108F, se înscriu în Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) finanțat și gestionat de către Consiliul Județean Sălaj. Valoarea totală alocată acestui program este de peste 23.000.000 lei pentru anul în curs, numărând lucrări de reparații și întreținere a aproximativ 130 km, reprezentând segmente situate pe traseele a 10 drumuri județene de pe întreg teritoriul județului.

Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) completează intrevențiile de reabilitare și modernizare a drumurilor județene – lucrări în cea mai mare parte a acestora finanțate din fonduri europene, în cadrul unor proiecte derulate în acest sens.

 

 

Peste 560 km ai drumurilor județene aflate în administrarea Consiliului județean Sălaj
pregătiți pentru perioada de iarnă, în asociere cu 36 de comune din județ

În cadrul Programului pentru pregătirea și întreținerea drumurilor județene din administrarea Consiliului Județean Sălaj, pentru perioada de iarnă 2019-2020, aprobat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului județean din 30 august a.c., au fost semnate astăzi, 17 septembrie 2019, și vor fi transmise celor 36 de comune din județul Sălaj asociate și orașului Jibou, Acordurile de asociere privind realizarea lucrărilor de întreținere pe timp de iarnă pe sectoarele de drumuri județene ale căror trasee se situează pe raza teritorială a fiecăreia dintre cele 37 de unități administrativ-teritoriale. Fiecăreia dintre unitățile administrativ-teritoriale asociate îi vor fi repartizate sumele necesare realizării lucrărilor pentru întreținerea pe timp de iarnă a tronsoanelor de drum județean aferente, în funcție de numărul de kilometri de drum județean al cărui traseu străbate comuna respectivă și a nivelului de viabilitate a drumului județean respectiv, în perioada imediat următoare, odată încheiată procedura de semnare a Acordurilor de asociere și aprobării acestor repartizări de sume de către Consiliul județean.

Consiliul județean a alocat 3.600.000 lei pentru finanțarea acestor lucrări de întreținere pe timp de iarnă a drumurilor județene aflate în administrarea sa, în două tranșe, respectiv 1.800.000 lei pentru anul în curs și aceeași sumă pentru anul 2020, urmând ca, fiecărei unități administrativ-teritoriale să-i fie repartizate sumele aferente în funcție de criteriile menționate, criterii asumate în prealabil de către fiecare unitate adminstrativ – teritorială asociată.

Lucrările de întreținre pe timp de iarnă a drumurilor județene care se vor realiza în baza Acordurilor de asociere menționate se referă la combaterea lunecușului, a poleiului și înzăpezirii pe drumurile județene cu utilaje și materiale adecvate, asigurarea stocurilor necesare de material antiderapant, semnalizarea rutieră specifică iernii, precum și lucrări specifice în scopul înlăturării efectelor perioadei de iarnă. Aceste lucrări se vor executa operațional în intervalul 15 noiembrie 2019- 15 martie 2020, interval de timp ce va fi adaptat în funcție de condițiile meteo.

Unitățile administrativ – teritoriale participante în cadrul Programului pentru pregătirea și întreținerea drumurilor județene din administrarea Consiliului Județean Sălaj, pentru perioada de iarnă 2019-2020 sunt orașul Jibou și comunele: Băbeni, Bălan, Bănișor, Benesat, Bobota, Buciumi, Camăr, Carastelec, Vîrșolț, Chieșd, Coșeiu, Creaca, Crasna, Cuzăplac, Dragu, Dobrin, Fildu de Jos, Gâlgău, Gârbou, Halmășd, Hereclean, Hida, Ileanda, Lozna, Măieriște, Nușfalău, Plopiș, Poiana Blenchii, Rus, Sâg, Șărmășag, Șimișna, Someș Odorhei, Treznea, Surduc și Mirșid, programul amintit cuprinzând intervențiile în asociere asupra a peste 560 de kilometri de drumuri județene, din care peste 370 au nivelul 1 și 2 de viabilitate, valoarea acestuia fiind de 3.600.000 lei, fonduri alocate de la bugetul județului. Asigurarea întreținerii pe timp de iarnă a celor aproximativ 100 km de drumuri județene care completează rețeaua de drumuri județene aflate în administrarea Consiliului județean Sălaj și care sunt cuprinși în proiecte de reabilitare și/sau modernizare este în sarcina constructorilor contractați pentru realizarea respectivelor lucrări de modernizare și /sau reabilitare.

 

 

Echipament medical modern pentru intervenții operatorii oftalmologice
la Spitalul Județean de Urgență Zalău

Începând cu luna august a acestui an, pacienții cu afecțiuni oftalmologice care au nevoie de intervenții operatorii au la dispoziție un microscop operator modern, în dotarea compartimentului Oftalmologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău.

În mai bine de o lună de la punerea sa în funcțiune, au fost efectuate peste 220 de intervenții operatorii (din care peste 80 au reprezentat operații de cataractă). Echipamentul, necesar intervenţiilor chirurgicale prin tehnica de facoemulsificare (utilizarea ultrasunetelor de înaltă frecvență pentru reducerea dimensiunilor inciziilor), utilizat în cazul operațiilor de cataractă, implant de cristalin etc., vine în sprijinul pacienților și cu funcționalitățile moderne pentru tehnici care sunt minim invazive în intervențiile chirurgicale, aceasta contribuind și la o recuperare postoperatorie și vizuală mult mai rapidă a acestora.

Microscopul operator are o valoare de 376.000 lei, finanțarea acestuia fiind asigurată de la bugetul județului.

În medie, 455 de pacienți cu afecțiuni oftalmologice au fost tratați în spitalizare continuă atât în primul semestru al anului 2018 cât și al acestui an (90% reprezentând pacienți cu intervenții operatorii), în timp ce, în condiții de spitalizare de zi au fost tratați, în medie alți 184 pacienți în aceleași intervale de timp, Compartimentul Oftalmologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău asigurând cu 3 medici și 12 asistente și infirmiere, o specialitate medicală unică organizată în sistemul public de sănătate din județ.

Condițiile mai bune și mai sigure de îngrijire a pacienților, precum și o mai mare acuratețe a diagnosticului, alături de condiții de tratament cât mai puțin invazive reprezintă obiectivul demersurilor de dotare cu echipamente și aparatură medicală a Spitalului Județean de Urgență din Zalău, în intervalul 2018-2019 fiind promovate proiecte în acest sens în valoare de peste 40.800.000 lei, cu finanțare neramursabilă (fonduri europene), de la bugetul județului și alocări de la bugetul de stat (Ministerul Sănătății).

 

 

Serviciu aeromedical regional, în Sălaj, cu sprijinul sălăjenilor

Este vorba despre punctul de operare aeromedical care va deveni operațional începând din aceasta săptămână a.c., mâine, 10.09.2019 fiind programată ceremonia de operaționalizare a acestuia, la sediul Secției de pompieri Jibou.

Astfel, într-un demers comun al autorităților administrației publice județene și centrale, va fi disponibil un nou serviciu, și anume, unul aeromedical, care va face intervenția echipelor de specialitate mult mai rapidă și mult mai accesibilă pentru victimele aflate în situații de urgență, pe aproape întreg teritoriul celor 6 județe din regiunea de Nord-Vest.

Așadar, printr-o investiție de aproape 1.650.000 lei realizată cu sprijinul Consiliului județean și într-o abordare partenerială, de specialitate, cu reprezentanți ai Inspectoratului de aviație civilă și ai SMURD, au fost executate în incinta Secției de pompieri din Jibou, lucrările aferente hangarului pentru elicopterul SMURD (cu o zona de parcare de aproape 327 mp), a depozitului pentru medicamente și tehnică medicală dar și a spațiilor de serviciu (birouri și sală multifuncțională) și a celor pentru odihnă destinate personalului medical și a echipajelor de zbor, precum și asigurarea înălțimii culoarelor de zbor necesare, instalațiile de deservire a clădirilor fiind trecute prin subteran.

 

Odată finalizată această infrastructură de deservire a punctului aeromedical, ea a fost predată de către Consiliul județean Sălaj Ministerului Afacerilor Interne, acesta din urmă asigurând echipamentul de zbor – elicopterul SMURD, precum și echipajele necesare funcționalizării acestuia – respectiv personalul medical specializat pentru situații de urgență și echipajul de zbor.

 

 

Tuturor elevilor și cadrelor didactice un an școlar cu împliniri!
În mod particular, călduroase încurajări celor trei grupe de elevi încadrați în învățământul dual, cadrelor didactice și operatorilor economici parteneri ai acestora!

 

Cel de-al doilea an de funcționare al Acordului de cooperare pentru dezvoltarea formărilor tehnice și profesionale în sectorul industrial din județul Sălaj continuă să-și atingă obiectivele propuse, într-un demers comun al partenerilor acestuia. Astfel, dacă primul an al cooperării a debutat cu o primă grupă de elevi încadrați în învățământul dual, pentru anul școlar 2019-2020 numărul acestora s-a triplat, în cel de-al doilea an al parteneriatului fiind înregistrate 3 grupe de elevi în învățământul dual (peste 40 de elevi) la solicitarea a 5 companii din județul Sălaj, respectiv SC MICHELIN ROMANIA SA, SC WEST CO IMPEX SRL, SC MENT SERVICE SA, SC SILCAR SRL, SC FIBREX CO CRASNA.

Toate cele trei grupe de elevi formate pentru calificările profesionale mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale și tâmplar universal în forma de învățământ dual vor funcționa în cadrul Licelului Tehnologic Mihai Viteazul din Zalău, partener în cadrul Acordului de cooperare menționat.

Învățământul dual pentru nivelul 3 de calificare reprezintă o formă de organizare a învăţământului profesional. Acesta este organizat la inițiativa operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori ai absolvenţilor, asigurând acestora oportunități sporite de educație și formare profesională, în relație cu un potențial loc de muncă.

Consiliul Judeţean Sălaj a lansat (2018) și organizat cu sprijinul și expertiza tehnică internațională mobilizată de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – București, Proiectul de sprijin pentru o formare tehnică și profesională în județul Sălaj în cadrul unui Acord de cooperare multilateral (21 de parteneri) fiind reprezentate instituții publice locale și centrale, mediul de afaceri local, unități școlare în vederea realizării unor acțiuni pentru dezvoltarea formărilor profesionale tehnice inițiale și continue în sectorul industrial în unitățile școlare din județul Sălaj participante în rețeaua pilot în cadrul proiectului amintit. Scopul acestuia e acela de a răspunde mai bine nevoilor de forță de muncă a rețelei de companii din județul Sălaj, într-o abordare globală care să includă toți partenerii interesați de dezvoltarea teritoriului județului Sălaj.

 

 

Contractarea serviciilor de proiectare a parcării și spațiului de agrement în zona Spitalului Județean de Urgență Zalău: în linie dreaptă

Pe perioada următoarelor 4 luni, începând de luni, 09 septembrie 2019 (data preconizată pentru semnarea contractului aferent serviciilor de proiectare), se va realiza întreaga documentație tehnică de proiectare a lucrărilor de amenajare a parcării și spațiului de agrement, o investiție a Consiliului județean propusă a se realiza în zona Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Această documentație tehnică va lua în considerare o serie de lucrări principale propuse, precum și elementele de specificitate date de configurația terenului pe care este propusă realizarea acesteia.

Astfel, la începutul anului 2020, va fi disponibilă soluția tehnică pentru realizarea unei parcări semiîngropate (numărul exact al locurilor acesteia îl vor detemina ridicările topografice care se vor realiza în acest interval de 4 luni dedicat serviciilor de proiectare, fiind estimate în acest moment aproximativ 70 de locuri de parcare) cu infrastructura, suprastructura și delimitările platformei folosite pentru parcare aferente, trotuare și alei, sistem de afișare a capacității parcării și locurilor de parcare libere, marcaje rutiere (inclusiv numerotarea locurilor de parcare), sistem de supraveghere video, precum și instalațiile pentru colectarea apelor pluviale și iluminat public. Pe de altă parte, soluția tehnică va lua în considerare și amenajarea exterioară a unui spațiu verde și de agrement care va încadra această parcare semiîngropată și care va menține pe cât posibil zona verde existentă dar și crearea altor spații verzi, care vor fi echipate cu mobilier specific parcurilor (bănci, jardiniere, coșuri de gunoi, lampadare etc.) dar și cu echipamente fitness de exterior. Odată încheiată această etapă de realizare a documentației tehnice vor putea demara procedurile de achiziție publică pentru desemnarea constructorului investiției.

Valoarea serviciilor de realizare a documentației tehnice - proiectare este de aproape 149.000 lei, finanțarea fiind asigurată de la bugetul județului.

 

 

Devansate cu cel puțin o lună față de termenul prevăzut, lucrările la tronsonul drumului județean 108N Cuzăplac – limita județul Cluj au fost finalizate

03 septembrie 2019

Locuitorii din sudul județului Sălaj și în mod direct locuitorii comunei Cuzăplac beneficiază de la începutul lunii septembrie a.c. de condiții de trafic rutier îmbunătățite dar și de o conectivitate mai bună a zonei atât spre și dinspre județul Cluj, prin Aghireș sau prin conexiunea cu drumul european E81, odată cu finalizarea lucrărilor la tronsonul drumului județean DJ 108N situat între Cuzăplac și limita cu județul Cluj.

Devansate cu cel puțin o lună față de termenul prevăzut, lucrările de reparații și întreținere la tronsonul drumului județean DJ 108N, începute pe parcursul lunii iulie a.c., au fost finalizate la începutul lunii septembrie a.c. Pe parcursul celor două luni de la începerea lucrărilor, pe tronsonul de drum județean amintit a fost executat un covor bituminos cu o lungime de aproape 8 km (2 segmente) fiind aplicate marcaje rutiere și realizându-se intervenții asupra acostamentelor aferente.

Finanțate de la bugetul județului, cu o valoare ce depășește 2.465.000 lei, lucrările amintite facilitează și îmbunătățesc accesul rutier la nivel local, fie pentru locuitori fie pentru activitățile economice care predomină în zonă, în special cele agricole (ferme), contribuind și la un tranzit mult mai rapid al zonei.

Lucrările de reparații și întreținere – Covor bituminos pe DJ 108N, se înscriu în Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) finanțat și gestionat de către Consiliul Județean Sălaj. Valoarea totală alocată acestui program este de peste 23.000.000 lei pentru anul în curs, numărând lucrări de reparații și întreținere a aproximativ 130 km, reprezentând segmente situate pe traseele a 10 drumuri județene de pe întreg teritoriul județului.

Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) completează intervențiile de reabilitare și modernizare a drumurilor județene – lucrări în cea mai mare parte a acestora finanțate din fonduri europene, în cadrul unor proiecte derulate în acest sens.

 

 

Consiliul județean Sălaj se reunește în ședință ordinară în 30 august a.c. începând cu ora 09h00

 

14 proiecte de hotărâre sunt înscrise pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului județean care se va reuni vineri, 30 august 2019, începând cu ora 09h00. Diverse sfere de competență ale Consiliului județean, așa cum sunt acestea reglementate de OUG Nr. 57/2019 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ sunt vizate de către cele 14 proiecte de hotărâre: dezvoltarea economico-socială a judeţului, organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al consiliului judeţean, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean şi ale societăţilor comerciale şi regiilor autonome de interes judeţean, precum și gestionarea serviciilor publice de interes județean - asigurarea cadrului necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes județean.

Astfel, în ceea ce privește competențele exercitate de consiliul județean, alături de alte atribuții prevăzute de lege, referitoare la dezvoltarea economică și socială a județului – aprobarea documentațiilor tehnico-economice pentru lucrările de investiții de interes județean, votului consilierilor județeni le vor fi supuse proiectele de hotărâre care vizează aprobarea devizului general şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Extindere, modernizare și dotare UPU-SMURD la Spitalul Județean de Urgență Zalău“ (faza PT+DE finanțat prin POR 2014-2020), precum și aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare si consolidare DJ 191 G: Crasna (DJ 108G) – Marin – Valcău de Jos (DJ 191D), km 0+000 – 11+615 și aprobarea devizului general şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare DJ 108D: Cehu Silvaniei - Limita județ Maramureș, km 24+550 – 28+868”. Prin obiectivul de investiții „Extindere, modernizare și dotare UPU-SMURD la Spitalul Județean de Urgență Zalău“ (faza PT+DE finanțat prin POR 2014-2020) sunt urmărite modernizarea și extinderea unei suprafețe totale de aproape 2360mp a UPU-SMURD Sălaj din care 1465 mp reprezintă extinderea acestei unități în vederea găzduirii compartimentelor de urgențe adulți, pediatrie, ortopedie, ginecologie, stomatologie, mici intervenții chirurgicale, imagistică, triaj unic, izolatorul adulți și cel petru copii, precum și spațiile anexă și dotările auxiliare. Valoarea totală a investiției este de peste 14.483.000 lei eșalonată pe 2 ani. Prin celelalte două obiective de investiții, respectiv „Reabilitare si consolidare DJ 191 G: Crasna (DJ 108G) – Marin – Valcău de Jos (DJ 191D), km 0+000 – 11+615 și „Reabilitare DJ 108D: Cehu Silvaniei - Limita județ Maramureș, km 24+550 – 28+868” ai căror indicatori tehnico-economici, respectiv devizul general, sunt supuse aprobării consilierilor județeni sunt urmărite reabilitarea și consolidarea unui tronson de peste 11,6 km ai drumului județean DJ 191 G: Crasna (DJ 108G) – Marin – Valcău de Jos (DJ 191D) precum și podețelor și acostamentelor aferente, respectiv reabilitarea unui tronson de peste 4,3 km ai drumului județean DJ 108D: Cehu Silvaniei - Limita județ Maramureș, precum și intervenții asupra podețelor, acceselor la proprietăți ori a drumurilor laterale tronsonului de drum județean, aflate pe domeniul public al UAT județul Sălaj, în limita Cărții Funciare. Valoarea totală a primului obiectiv de investiții care vizează infrastructura rutieră amintit, depășește 18 milioane lei, pentru cel de-al doilea valoarea totală fiind de peste 13 milioane lei.

Un alt proiect de hotărâre se referă la rectificarea bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului judeţean, pe anul 2019 principalele aspecte vizate de aceasta referindu-se la transpunerea repartizărilor aferente județului Sălaj prin Ordonanța Guvernului nr. 12/2019 din 12 august 2019 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, în ceea ce privește sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2019, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, respectiv ,,Programul pentru școli al României” și sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru echilibrarea bugetelor locale în sumă totală de 2.846.000 lei.

De asemenea, un alt aspect al rectificării bugetare îl reprezintă alocarea de la bugetul de stat către bugetul local a sumei de 4.200.000 lei pentru finanțarea a 300 bucăți - set complet pat medical la Spitalul Județean de Urgență Zalău – (clasificația finanțarea aparaturii medicale și echipamentelor de comunicații în urgență, în sănătate).

Tot referitor la dezvoltarea socio-economică a județului ca atribuție a Consiliului județean, coroborată cu competențele legale conferite de alte acte normative speciale, votului consilierilor județeni le vor fi supuse alte două proiecte de hotărâre, unul făcând referire la alocarea a 50.000 lei Parohiei Ortodoxe Poarta Sălajului pentru punerea în siguranță, în regim de urgență, a Bisericii de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil iar celălalt la constituirea Comisiei pentru coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din așezările informale care are ca misiune coordonarea implementării măsurilor necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor din aşezările informale, aceasta fiind compusă din reprezentanţi ai structurilor specializate privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, control şi disciplină în construcţii, asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivel judeţean, sănătate publică, problemele romilor, de la nivel judeţean şi din unităţile administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora au fost identificate aşezări informale, precum şi reprezentanţi ai comunităţilor din aşezările informale de pe teritoriul judeţului şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În ceea ce privește gestionarea serviciilor publice de interes județean, ca și atribuție a Consiliului județean, un alt proiect de hotărâre este înscris pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului județean de vineri, 30 august 2019. Acesta se referă la aprobarea Programului pentru pregătirea şi întreţinerea drumurilor judeţene, din administrarea Consiliului Judeţean Sălaj, pentru perioada de iarnă 2019-2020, pentru eficientizarea lucrărilor necesare pe timp de iarnă, pentru operativitatea în intervenţii şi pentru o mai bună coordonare a întregii activităţi, propunându-se încheierea unor acorduri de asociere cu unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, obiectul acestor acorduri fiind întreţinerea tuturor drumurilor judeţene. Unităţile administrativ teritoriale vor putea executa şi lucrări de întreţinere a drumurilor judeţene, constând în decolmatări de poduri și podețe, desfundări de șanțuri și rigole, lucrări de defrișări de vegetație, tăiere sau completare de acostamente, lucrări de reparaţii parte carosabilă, întreţinere semnalizare rutieră, în scopul înlăturării efectelor perioadei de iarnă.

Alte 7 proiecte de hotărâre se referă la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al consiliului judeţean, ale instituţiilor publice de interes judeţean şi ale societăţilor şi regiilor autonome de interes judeţean ca și atribuție exercitată de către Consiliul județean. 5 dintre acestea vizează aprobarea Regulamentelor de organizare şi funcţionare ale serviciilor sociale furnizate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj prin Complexul de Servicii Sociale Cehu-Silvaniei, Complexul de Servicii Sociale nr. 1 Zalău, Complexul de Servicii Sociale nr. 2 Zalău, Complexul de Servicii Sociale nr. 1 Zalău, Complexul de Servicii Sociale Șimleu-Silvaniei și Complexul de Servicii Sociale Jibou ca urmare a aprobării unor noi standarde minime de calitate în domeniile aferente iar celelalte două, la validarea mandatului unui consilier judeţean, întrucât mandatul de consilier județean al domnului Căpâlnaşiu Sandu Radu Victor, ales pe lista de candidaţi ai Partidului Naţional Liberal din data de 5 iunie 2016 şi validat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Sălaj nr. 91/2016, a încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a demisiei din calitatea de consilier judeţean, respectiv la completarea componenţei unei comisii de specialitate a Consiliului Judeţean Sălaj.

 

 

65% din lucrările de reabilitare și modernizare a pavilionului secției de boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău realizate

 

27 august 2019

În condițiile în care secțiile medicale și ambulatoriul de specialitate găzduite de clădirea centrală a Spitalului Județean de Urgență Zalău (SJUZ) beneficiază de importante lucrări de modernizare, extindere și dotare cu echipamente și aparatură medicală, intervențiile destinate secțiilor exterioare ale unității spitalicești se înscriu în aceeași direcție, a reabilitării și modernizării infrastructurii existente.

Astfel, după ce pavilionul secției de pneumologie a beneficiat recent de lucrări de reabilitare și modernizare, începând cu luna aprilie a anului 2018, au fost demarate lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a pavilionului secției de boli infecțioase din cadrul SJUZ (secție exterioară –Spitalul vechi).

Principalele intervenții asupra clădirii ce gazduiește această secție medicală, vizează oferirea unor condiții de primire și cazare mai confortabile și mai sigure pacienților care se adresează acestei secții, îndeosebi luând în considerare patologiile tratate, prin recompartimentarea saloanelor – la fiecare 2 saloane fiind prevăzut un grup sanitar. Dacă saloanele pacienților situate atât la parterul pavilionului cât și la etaj, sunt prevăzute recompartimentările menționate, capacitatea acestora fiind de 2, 3 și 4 paturi (reduse la aproape jumătate față de situația anterioară), vor fi create și zone destinate recepției/triajului pacienților, ambulatoriului de specialitate și centrului antirabic (cabinet vaccinare) cât și zone de așteptare destinate aparținătorilor pacienților.

Refacerea tuturor instalațiilor interioare ale clădirii reprezintă un alt aspect al lucrărilor de reabilitare și modernizare alături de cel al restaurării unor elemente ale clădirii dat fiind caracterul și specificul acesteia (clădire de patrimoniu, construcție ce datează din anul 1912)- fiind propuse a fi restaurate ușile interioare din lemn masiv și parte din glasvand-uri.

Secția de boli infecțioase a SJUZ – unică la nivelul județului - va avea o capacitate de 62 paturi, 5 medici și 30 asistente și infirmiere asigurând serviciile medicale și de îngrijire specifice patologiilor tratate de secție (hepatita, rujeola, gripe, HIV SIDA etc), 4093 pacienți beneficiind de serviciile medicale în internare zi și continuă, fiind efectuate, de asemenea 3093 de consultații în regim ambulatoriu pe parcursul anului 2018, în timp ce pe parcursul primului semestru al anului 2019, numărul internărilor de zi este de 895, cel al internărilor continue de 1047 iar cel al consultațiilor în ambulatoriu de 1833.

Cu o valoare de peste 4.830.000 lei, lucrările de reabilitare și modernizare contractate cu Compania Națională de Investiții, se înscriu în demersurile CJ Sălaj și Spitalului Județean de Urgență Zalău de modernizare și extindere a infrastructurii unității spitalicești – doar pe parcursul anului 2018 și 2019, fiind încheiate ori demarate lucrări de modernizare și extindere în valoare de aproape 23.800.000 lei, cu finanțare nerambursabilă (fonduri europene) și de la bugetul județului ori bugetul de stat, alte proiecte destinate modernizării infrastructurii ori zonelor funcționale (parcare și spațiu agrement) aflându-se în diverse stadii în cadrul procedurilor de achiziție publică (documentații tehnice), cu o valoare ce depășește 105.500.000 lei.

Pe de altă parte, demersurile de modernizare și extindere ale Spitalului Județean de Urgență Zalău se alătură celor de dotare cu echipamente și aparatură medicală, tot în intervalul 2018-2019 fiind promovate proiecte în acest sens în valoare de peste 40.800.000 lei, cu finanțare neramursabilă (fonduri europene), de la bugetul județului și alocări de la bugetul de stat (Ministerul Sănătății).

Condițiile mai bune și mai sigure de îngrijire a pacienților, precum și o mai mare acuratețe a diagnosticului, alături de condiții de tratament cât mai puțin invazive sunt obiectul celor aproape 65.000.000 lei reprezentând investiții destinate Spitalului Județean de Urgență Zalău (2018 -2019) pe de o parte, destinate modernizării și extinderii unității spitalicești, zonelor de primire iar pe de altă parte, destinate dotării cu aparatură și echipamente medicale ale aceleiași unități spitalicești dar și a celor peste 105.500.000 lei reprezentând investiții viitoare destinate Spitalului Județean de Urgență Zalău, aflate în diverse stadii de achiziție publică a documentațiilor tehnice aferente.

 

Iunie – august 2019 : Covoare asfaltice executate pe aproape 50 km drumuri județene în cadrul programului de reparații și întreținere drumuri județene

 

22 august 2019

 

Aproape 50 de km de covoare asfaltice, reprezentând lucrări executate pe tronsoanele a 3 drumuri județene, respectiv DJ 108 S: Rus-Zalha, DJ 110D: Surduc – Cristolț și DJ 108B Surduc (DN1H) – Gîrbou – Cernuc – limita județ Cluj, au fost finalizate și recepționate de către Consiliul județean în intervalul iunie-august 2019.

Lucrările au constat în realizarea unor covoare asfaltice, refacerea marcajelor, șanțurilor și acostamentelor pe tronsoanele drumurilor județene aminitite, valoarea însumată a acestora depășind 9.460.000 lei, cu o finanțare asigurată de la bugetul județului Sălaj.

 

 

Asigurarea conectivității ariilor traversate de către tronsoanele drumurilor județene amintite, cu artere rutiere naționale în condiții de acces și rulare mult îmbunătățite și sigure atât pentru aproape 13 700 de locuitori ai zonelor menționate, cât și în ceea ce privește tranzitul acestora la nivel regional și național, a reprezentat principalul obiectiv al acestor intervenții realizate de către Consiliul județean în cadrul programului anual de reparații și întreținere drumuri județene 2019.

Alte două tronsoane a drumurilor județene DJ 108 N Cuzăplac – Petrindu și DJ 108 F Șărmășag – Chieșd beneficiază în cadrul aceluiași program promovat de către Consiliul Județean Sălaj de același tip de intervenții, lucrările încadrându-se în termenele contractate și înregistrând un stadiu de realizare de aproximativ 85%.

 

 

 

Lucrările de reparații și întreținere – Covor bituminos pe DJ 110D: Surduc – Cristolț și DJ 108B Surduc (DN1H) – Gîrbou – Cernuc – limita județ Cluj, se înscriu în Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) și respectiv 2018-2019 pentru DJ 108 S: Rus-Zalha, un program finanțat și gestionat de către Consiliul Județean Sălaj.

Valoarea totală alocată acestui program este de peste 23.000.000 lei pentru anul în curs, numărând lucrări de reparații și întreținere a aproximativ 130 km, reprezentând segmente situate pe traseele a 10 drumuri județene de pe întreg teritoriul județului.

Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) completează intrevențiile de reabilitare și modernizare a drumurilor județene – lucrări în cea mai mare parte a acestora finanțate din fonduri europene, în cadrul unor proiecte derulate în acest sens.

 

 

 

Lucrări finalizate pe tronsonul Surduc – Cernuc - limita județ Cluj al DJ 108B

 

20 August 2019

Lucrările la cei aproape 20 km ai DJ 108B, tronson situat între Surduc (DN1H) – Gîrbou – Cernuc – limita județ Cluj, au fost finalizate pe parcursul săptămânii trecute. Acestea au constat în execuția unui covor bituminos, după ce ultima intervenție asupra sectorului de drum județean amintit a fost realizată în anul 2007, aceasta constând, de asemenea, în realizarea unui covor bituminos.

Cu o valoare de peste 4.085.000 lei, finanțată de la bugetul județului în cadrul programului anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) gestionat și finanțat de Consiliul județean, investiția reprezintă zonal, pentru cei peste 5500 locuitori ai ariei traversate de traseul drumului județean, un acces rutier în condiții de siguranță și mult ameliorat. Pe de altă parte, este asigurată și conectivitatea ariei menționate la nivel regional cu DN 1H și DN 1G – artere rutiere naționale, fie că ne referim la accesul rutier spre localitățile de domiciliu sau din punct de vedere economic ori cel al tranzitului zonei, spre și dinspre județele Cluj și Maramureș.

Lucrările de reparații și întreținere – Covor bituminos pe DJ 108B, se înscriu în Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) finanțat și gestionat de către Consiliul Județean Sălaj. Valoarea totală alocată acestui program este de peste 23.000.000 lei pentru anul în curs, numărând lucrări de reparații și întreținere a aproximativ 130 km, reprezentând segmente situate pe traseele a 10 drumuri județene de pe întreg teritoriul județului.

 

Programul anual de reparații și întreținere drumuri județene (2019) completează intervențiile de reabilitare și modernizare a drumurilor județene – lucrări în cea mai mare parte a acestora finanțate din fonduri europene, în cadrul unor proiecte derulate în acest sens.