Grădina Zmeilor

"Grădina Zmeilor" este o rezervaţie naturală protejată, de tip geologic si peisagistic, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci.

Situată în apropiere de satul Gâlgăul Almaşului, rezervaţia constituie un amplu fenomen de prăbuşire si erodare destructivă, dezvoltat în aşa numita gresie de Sânmihaiu. Acesta este o gresie relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate. Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază. În ansamblu, formaţiunile pietroase formează o îngrămădire haotica ciudată, dar cu atât mai frumoasă şi mai interesantă, ce se întinde pe circa cinci hectare. Zona a fost numită, într-o perioadă, Cheturi, probabil o referire la dealul din care s-au desprins.

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formatiunea stancoasa care a inspirat aceasta legenda nu mai exista, fiind distrusa de inundatiile din 1973.

Localizare: Gradina Zmeilor se afla in satul Gilgaul Almasului, comuna Balan, judetul Salaj, la 10 km de orasul Jibou. Se ajunge aici pe DJ 191 C Zalau – Moigrad-Porolissum – Brebi – Creaca – Prodanesti, iar din intersectia spre Jibou se urmareste DN1H Tihau – Gilgau Almasului – Gradina Zmeilor. Alta varianta este din Cluj-Napoca, pe E81 Cluj-Napoca – Baciu – Topa Mica – Zimbor – Samnihaiu Almasului iar din sat se urmareste indicatorul spre Balan, pe DN1G Hida - Balan - Gilgau Almasului – Gradina Zmeilor.

Coordonate GPS: 47.198702,23.305434

 

Joomla Templates by Joomla51.com