Grădina Botanică Jibou

Grădina Botanică Jibou a fost fondată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati, în cadrul liceului din localitate. În anul 1970, devine unitate independentă, fidelă aceleiași nobile misiuni pentru care a fost creată, de a fi bază didactică pentru învațământul biologic și instituție de educație pentru publicul vizitator în spiritul dragostei și respectului față de natură.

În prezent, aceasta se întinde pe 30 de hectare. Ea ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. Grădina este un complex ce cuprinde, alături de sectoarele de exterior, sectorul ornamental, grădina romană, rozarium, grădina japoneză, sector dendrologic și un complex de sere de 4000 m2, acvarii cu peste 40 de specii şi varietăţi de peşti, galerie amazoniană cu cascade artificiale, plante tropicale şi specii de papagali, precum şi un parc zoologic cu cerbi, căprioare, porci mistreţi și voliere cu păsări.

- Castelul Wesselényi este cea mai mare construcție în stil baroc din țară, este unul dintre cele mai importante obiective din Transilvania. Domeniul Wesselenyi a gazduit spectacole de teatru, jocuri păstoresti urmate de ospete îmbelșugate, întreceri vânătorești și antrenamente de călarie.

- Sectorul ornamental prezintă vizitatorului minunatul covor de flori cu soiuri de lalele, narcise, zambile, crocusi, colecţia de bujori, rododendroni şi multe alte specii ce-şi ridică spre soarele primăvăratic florile delicate, adevărate minuni ale naturii. Alături de colecţiile de flori anuale, sectorul ornamental este străjuit de o serie de arbori, continuând spre Grădina Romană cu cu specii caracteristice anticelor grădini romane și cu un sectorul destinat plantelor medicinale.

- Grădina verticală realizată de specialiştii Centrului de Cercetări Biologice din Jibou a fost finalizată şi deschisă publicului în data de 1 iunie. Grădina are peste 5 metri înălţime şi atrage privirile celor care trec pragul Grădinii Botanice.

- Complexul de sere reprezintă o adevărată atracție pentru vizitatori. Acesta este compus din compartimente în care sunt cultivate plante tropicale și subtropicale, repartizate în aceste spații, pe specific de cultură. Complexul acvaristic este situat în continuarea serelor botanice, aici puteți admira fauna acvatică formată din pești exotici și autohtoni.

- Grădina japoneză este simbioza naturii cu arta. Aceasta deschide o privelişte de ansamblu: lacul în care se oglindeşte pagoda, cascada păzită de cobra regală, laguna cu podurile sale, lampadarele de piatră, „porţile fericirii”, toate patronate parcă, de statuia lui Buda. În continuarea Grădinii Japoneze, se întinde sectorul sistematic care are în vedere ordonarea succesivă a celor mai importante familii de plante ale căror reprezentanţi mai caracteristici pot creşte în condiţiile climatice din ţara noastră. În mijlocul acestuia se află o frumoasă fântână arteziană.

- Sectorul Zoologic constituie o pădure naturală cu exemplare monumentale de arbori seculari, care, prin parcelarea şi amenajarea ţarcurilor prezintă publicului vizitator animale specifice faunei ţării noastre. Adăpostește 14 căprioare, porci mistreți și voliere cu păsări atât din fauna României cât și păsări exotice.

 

Joomla Templates by Joomla51.com