Intervenția președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, la Radio Romania Actualitati cu ocazia Zilei Culturii Naționale

"Ziua Culturii Naționale, celebrată în fiecare an pe 15 ianuarie, este un prilej foarte bun de a-i îndemna pe oameni spre cultură. În primul rând, trebuie să avem bucuria de a recunoaște valorile culturale. În ultimii 30 de ani asistăm la foarte multe acțiuni care cheltuie banul public și despre care se spune că ne culturalizează, în schimb ele ne deculturalizează. Mi-aș dori să ne îndreptăm spre acei oameni care trudesc și încă mai au puterea să scrie, să cerceteze și să ne arate calea spre identitatea noastră culturală adevărată.

Dacă tot sărbătorim Ziua Culturii Naționale și pe marele poet Mihai Eminescu, trebuie să ne gândim cu adevărat la valorile culturale care ne definesc. Aș vrea să vă spun o întâmplare. În timpul celui de-al doilea război mondial, premierului britanic Winston Churchill i s-a cerut să suplimenteze bugetul destinat investițiilor în tehnică și echipamente militare, luând banii destinați culturii. Iar Churchill a întrebat ”Şi atunci pentru ce luptăm?!”.

Cultura trebuie să însemne dezvoltarea spirituală și socială a poporului în slujba căruia suntem!"

 

Reporter-corespondent Adrian Lungu


Tipărire