"Europa din Sălaj" – masă rotundă pentru marcarea Zilei Europei

Poveştile de viaţă ale unor cetăţeni din ţări ale Uniunii Europene, ce locuiesc actualmente în Sălaj şi muncesc în cadrul unei multinaţionale din Zalău au constituit subiectul principal al mesei rotunde “Europa din Sălaj”, organizată vineri, de Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, pentru a marca Ziua Europei.

La eveniment au participat prefectul Dari Toma, subprefectul Andrea Ciortea şi preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, alături de invitaţii Sarwa Grzegorz din Polonia, familia Loic şi Oriane Berthou, din Franţa şi Claudia Netodea, cetăţean german originar din România.

Cei patru invitaţi, angajaţi ai companiei Michelin România, şi-au împărtăşit gândurile, emoţiile şi experienţele legate de judeţul nostru, discuţiile fiind moderate de jurnalistul Adrian Lungu.

În deschiderea evenimentului, prefectul Dari Toma a prezentat tripla semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România: proclamarea independenţei de stat, în 1877, ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945 şi, nu în ultimul rând, Ziua Europei.

Dari Toma a menţionat că, potrivit datelor puse la dispoziţia Instituţiei Prefectului de către Biroul pentru Imigrări, în Sălaj se află înregistraţi 610 cetăţeni din alte ţări ale Uniunii Europene, dintre care 458 cu rezidenţă temporară şi 152 cu rezidenţă permanentă. Principalele ţări de provenienţă sunt Italia, cu 256 cetăţeni, Ungaria – 94 cetăţeni, Franţa – 60 de cetăţeni, Germania – 40 de cetăţeni, Belgia – 24 cetăţeni şi Spania – 13 cetăţeni.

“Evenimentul de astăzi doreşte să marcheze, la nivel judeţean, Ziua Europei, în cadrul unei mese rotunde prin care, alături de invitaţii noştri, să încercăm să înţelegem, la 14 ani de la aderarea Românei la Uniunea Europeană, ce înseamnă, de fapt, Europa, pentru Sălaj, din punct de vedere al celor care au ales să muncească, să trăiască şi să se stabilească în judeţul nostru. (...) Pentru că Franţa este una din ţările fondatoare ale Uniunii Europene, iar o companie din această ţară a ales Sălajul pentru două din fabricile sale, ne bucurăm că au ales să fie astăzi alături de noi câţiva cetăţeni europeni care muncesc în cadrul punctelor de lucru din Zalău ale Michelin România”, a precizat prefectul judeţului Sălaj.

”Sunt fericit să celebrăm împreună această zi, noi, cetățeni europeni, de diferite naționalități, care ne-am născut în locuri diferite din marea familie europeană. Astăzi, ne leagă pe toți sentimente de bucurie că suntem o familie lărgită, care se dezvoltă armonios și în care oricine își poate găsi locul, chiar aici în Sălaj”, a punctat, la rândul său, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Dintre invitaţi, familia Berthou, care locuieşte deja de câţiva ani în Sălaj, a remarcat gustul deosebit al produselor autentice româneşti, cumpărate de la piaţă, direct de la producători, dar şi mâncărurile tradiţionale, precum sarmalele. Loic Berthou şi-a achiziţionat o cămaşă tradiţională bărbătească din Sălaj, pe care o poartă cu mândrie atunci când merge pe meleagurile natale, în Franţa.

Originară din România, Claudia Netodea are acum cetăţenie germană şi lucrează de peste două decenii la Michelin, revenind recent în ţara noastră, pentru un amplu proiect al companiei, dezvoltat la Zalău. Claudia adoră să iasă iasă la plimbare pe Meseş cu câinele, pentru a culege leurdă şi a admira căprioarele. Pentru ea, cea mai bună mâncare sunt papanaşii, dar apreciază foarte mult şi caşul de la noi.

Sarwa Grzegorz a venit de doar câteva luni la Zalău, însă deja vorbeşte şi înţelege limba română. El şi-a împărtăşit în cadrul întâlnirii pasiunea pentru motociclete şi faptul că doreşte să călătorească cu noua sa achiziţie pe Transalpina.

Invitaţii au precizat că şi-ar dori ca, după pandemie, să aibă din nou parte de cât mai multe evenimente sportive la Zalău, de marcarea unor trasee de drumeţie pe Meseş şi, de ce nu, de restaurante cu specific culinar din alte ţări.

Tipărire