Proiect pentru realizarea unui Sistem Anti-Grindină în județul Sălaj

Căderile de grindină au cauzat, în ultimii ani, pagube materiale serioase în județul Sălaj, iar tendințele meteo-climatice previzibile arată o creștere a intensității acestor evenimente, deci o vulnerabilitate din ce în ce mai crescută a populației.

”Siguranța cetățenilor, precum și a culturilor agricole rămâne o preocupare constantă a Consiliului Județean Sălaj. La nivelul instituției este pregătită documentația necesară realizării unui sistem de protecție împotriva fenomenelor meteo extreme, urmând a fi inițiate toate demersurile pentru implementarea investiției”, a declarat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu-Iancu Sălăjanu.

În acest sens, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Szilágyi Róbert-István, a avut discuții aplicate pe subiect cu reprezentanții Consiliului Județean Satu–Mare, instituție care implementează deja un sistem anti-grindină, folosit cu succes în Croația, Franța sau Ungaria.

”Ne dorim ca și în județul Sălaj să implementăm un astfel de sistem anti-grindină, unul diferit de cel cu rachete pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență îl folosește la nivel național, dar și mai eficient, întrucât acoperă întreaga rază teritorială a județului, nu doar o singură zonă. Estimăm că investiția într-un sistem anti-grindină, compus din stații automate de generatoare terestre, se ridică la aproximativ 2-3 milioane de euro, bani pentru care vom solicita finanțare europeană. Numărul stațiilor automate de generatoare terestre va fi stabilit în urma unui studiu efectuat de către specialiști, pentru a acoperi întregul teritoriu”, a precizat vicepreședintele Szilágyi Róbert-István.

Toate sistemele de protecție anti-grindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină: iodura de argint. Rețeaua sistemului anti-grindină va fi compusă din stații automate de generatoare terestre amplasate pe întreg teritoriul județului, formând o rețea uniformă cu un centru de comandă și vor intra în acțiune în urma unei avertizări meteorologice primite din partea Agenției Naționale de Meteorologie. Generatoarele vor intra în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Tehnologia propusă este mai eficientă din punct de vedere al costurilor și mai prietenoasă cu mediul înconjurător.


Tipărire