Vizită de lucru la secția Boli Infecțioase din Zalău

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a participat astăzi la o întâlnire cu dr. Monica Pușcaș, șeful Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău. Scopul întâlnirii a fost discutarea aspectelor privind buna funcționare a secției și evaluarea bolvanilor infectați cu virusul Sars-Cov2, dar care nu necesită internare. ”Am ales să vizitez astăzi Secția de Boli Infecțioase, una dintre cele mai greu încercate în această perioadă de pandemie, cadrele medicale de aici fiind încă de la început în prima linie în lupta cu COVID-19. Am asigurat-o pe doamna dr. Pușcaș de tot sprijinul meu și al Consiliului Județean Sălaj pentru a trece cu bine peste această perioadă. Se cuvine să transmit mulțumiri publice tuturor cadrelor medicale din linia întâi, care și-au dovedit profesionalismul în tratarea și îngrijirea pacienților infectați cu Sars-Cov2”, a precizat Dinu Iancu Sălăjanu.

Material informativ:
Pandemie sau epidemie este termenul care se foloșește atunci când o masă mare de oameni se infectează/îmbolnăvește concomitent cu o boală transmisibilă. Însă nu toți acești oameni este necesar să ajungă în spital! În etapa prespital se recomandă testarea cât mai multor persoane pentru ca cei infectați să rămână izolați, astfel prevenindu-se transmiterea bolii Sars-Cov2. Testarea se poate face la punctul de recoltare pus la dispoziție de Laboratorul Spitalului Județean de Urgență Zalău, în cadrul spitalelor din Șilmeu Silvaniei (celor care se internează pentru o zi), Jibou și Crasna, dar și la laboratoarele private. Rezultatul testului este comunicat de Laboratul Spitalului Județean prin intermediul Call Centerului sau DSP (aplicația Corona-Forms), iar laboratoarele private prin sistemul propriu.
”Persoanele pozitive trebuie să beneficieze de triaj (consultație, analize) în vederea identificării acelora care au nevoie de spitalizare, acest lucru programând oarecum locurile din spital. Triajul este efectuat zilnic, telefonic, de către medicul de familie printr-un chestionar referitor la simptomele grave. În secția Boli Infecțioase efectuăm triajul pacienților simptomatici programați la fișierul Spitalului Județean, de luni până vineri, între 9 și 11, în limita a 15 persoane/zi și identificăm pe cei care au nevoie de spitalizare. Astfel, se evită aglomerația, așteptarea locului în secția de spital. Menționez că aceste locuri sunt limitate și că încercăm să programăm locurile cât mai eficient pentru ca să poată beneficia de tratament acei pacienți care chiar au nevoie” - dr. Monica Pușcaș, șef Secția Boli Infecțioase.

 


Tipărire