Întâlnire de lucru pentru elaborarea strategiei de dezvoltare durabilă a Sălajului

Problemele strategice cu care se confruntă județul Sălaj, sursele de avantaj competitiv, factorii strategici cheie și obiectivele strategice au fost principalele teme abordate în cadrul unei noi întâlniri organizate miercuri, 15 septembrie, de către Consiliul Județean Sălaj, în cadrul procesului privind elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului Sălaj pentru perioada 2021-2027.

Evenimentul a avut loc în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și a fost structurat în două părți. La prima parte au fost prezenți, alături de specialiștii Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca responsabili cu elaborarea acestui instrument managerial, conducerea CJ Sălaj, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai instituțiilor publice și ai ONG-urilor.

Discuțiile moderate de prof. univ. dr. Călin Emilian Hinţea, decan al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca, au urmărit definirea profilului strategic, pornind de la problemele care, în lipsa unor soluții precise, pot avea un impact negativ, pe termen mediu și lung, asupra județului. Printre minusurile identificate de cei prezenți s-au numărat migrația forței de muncă educate și tinere, lipsa oportunităților de petrecere a timpului liber, îmbătrânirea populației din mediul rural, problemele ce țin de mobilitate, de infrastructură și utilități, precum și lipsa unui brand al județului.

Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată reprezentanților UAT-urilor, prilej cu care a fost dezbătut draftul profilului strategic al județului, pentru a vedea în ce măsură acesta se sincronizează cu viziunea și percepția aleșilor locali. De asemenea, primarilor li s-a solicitat să trimită principalele proiecte relevante care nu sunt incluse în strategiile de dezvoltare ale UAT-urilor, dar care ar trebui să fie cuprinse în strategia județului.

"Am continuat, astăzi, întâlnirile cu actorii-cheie din mediul privat și public în vederea realizării Strategiei de Dezvoltare a județului, un instrument care să modeleze viitorul Sălajului și să îndepărteze percepția de «județ mic și neimportant». Putem face acest lucru doar împreună, prin folosirea eficientă a resurselor și valorificarea potențialului local, prin identificarea proiectelor prioritare pentru comunitățile noastre, dezvoltarea infrastructurii, a turismului, asigurarea unui mediu curat și o ofertă culturală originală. Nu îmi doresc o strategie pe care să nu o putem implementa, ci una care să ne reprezinte pe toți. Trebuie să fim realiști, să ținem cont de plusuri și minusuri, să avem strategii complementare și să ne concentrăm pe dezvoltarea echilibrată și durabilă a comunităților. În acest fel, Sălajul are șanse reale la progres, iar nivelul de trai al cetățenilor se va îmbunătăți", a afirmat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Județului Sălaj pentru perioada 2021-2027 face parte dintr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.


Tipărire