Omagiu lui Simion Bărnuțiu

Sălăjenii l-au omagiat astăzi, pe marele om politic și revoluționar pașoptist Simion Bărnuțiu, la împlinirea a 159 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

La Monumentul de la Gorgana, locul unde, în dimineaţa zilei de 28 mai 1864, a trecut în eternitate marele nostru înaintaş, s-a desfășurat un eveniment solemn și încărcat de emoție, la care au participat oficialități, reprezentanți ai bisericilor greco-catolice și ortodoxe, precum și numeroși cetățeni. Manifestarea s-a bucurat și de prezența Episcopului greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea.

"Simion Bărnuțiu deschide galeria marilor oameni politici pe care Sălajul și Țara Silvaniei i-au dat istoriei naționale, în momentele sale providențiale, activitatea lui fiind continuată într-o succesiune deloc întâmplătoare de Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, chiar Corneliu Coposu, dacă ar fi să-i amintim doar pe cei mai importanți. Cu toții au fost oameni austeri la înfățișare, modești în comportament, dar de o verticalitate și de o forță a principiilor de nezdruncinat (...) Dacă cei care i-au urmat au reușit să-și realizeze și să-și vadă visul cu ochii, Simion Bărnuțiu a fost un profet care a predicat crezul național, fără a mai apuca să vadă împlinirea lui, lăsând însă urmașilor o moștenire culturală și ideologică fără de care înfăptuirile lor erau greu de realizat", a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Cristian-Claudiu Bîrsan.

Evenimentul de la Gorgana a cuprins un ceremonial religios, oficiat de preoți greco-catolici și ortodocși, urmat de un scurt moment artistic și depuneri de coroane, în semn de respect și prețuire față de liderul pașoptist sălăjean.


Tipărire