Siturile arheologice din Sălaj, propuse pentru lista UNESCO

Consiliul Județean Sălaj a găzduit, astăzi, o primă întâlnire pe marginea modului de implementare a Cadrului de protecție și gestiune pentru componentele din județul nostru incluse în situl serial Frontierele Imperiului Roman - Dacia, ce este propus spre nominalizare și se află în evaluare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sălajul are, de altfel, cele mai multe situri arheologice incluse în Frontiera Imperiului Roman - Dacia (peste 100), aflate pe raza administrativ-teritorială a 16 UAT-uri.

Alături de reprezentanții administrației județene, la întâlnire au fost prezenți specialiști din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, Direcției Județene pentru Cultură Sălaj și Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Includerea Frontierelor Imperiului Roman - Dacia pe Lista Patrimoniului Mondial ar însemna nu numai recunoașterea internațională a valorilor sale excepționale universale, dar mai ales asumarea responsabilității de către România, prin toate autoritățile, pentru protecția și gestiunea acestuia. O decizie în acest sens va fi luată în cadrul celei de-a 46-a ediții a Comitetului Patrimoniului Mondial, ce va avea loc în luna iulie.


Tipărire