Monumentele Sălajului, restaurate cu sprijinul Consiliului Județean

Consiliul Județean Sălaj a aprobat programul de finanțare destinat protecției monumentelor istorice aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat.

Programul dispune de un buget total de 800.000 de lei, din care 240.000 de lei sunt alocați intervențiilor de urgență, 540.000 de lei au ca destinație lucrările de execuție, iar 20.000 lei, documentațiile tehnice. Valoarea maximă a cofinanțării este de 60.000 de lei pentru un proiect de protejare și intervenție, respectiv 10.000 lei în cazul elaborării documentațiilor tehnice.

Cererile de finanțare pot fi depuse până în 28 iunie 2024, ora 12.00, la Registratura CJ Sălaj.

Demersul administrației județene are ca scop punerea în siguranță și scoaterea imediată din pericol a monumentelor istorice, reabilitarea structurală și funcțională a acestora, îmbunătățirea și punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, precum și integrarea/reintegrarea în circuitul socio-economic și cultural-turistic a monumentelor istorice.

Anul trecut, prin acest program au beneficiat de finanțare 14 astfel de monumente istorice: Protopopiatul Ortodox Român Zalău, Mănăstirea Sfânta Treime Bic, Parohia Ortodoxă Română Creaca, Parohia Ortodoxă Păușa, Parohia Reformată Coșeiu, Parohia Ortodoxă Derșida, Parohia Ortodoxă Biușa-Filia Ulciug, Parohia Reformată Nușfalău, Parohia Ortodoxă Dobrin, Parohia Ortodoxă Răstolțu Deșert, Parohia Ortodoxă Domnin, Parohia Ortodoxă Inău, Parohia Reformată Sălățig și Parohia Unită cu Roma Greco-Catolică Bocșița.


Tipărire