SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI
Anunț alegeri Consiliul Economic și Social
- în atenția structurilor asociative din județul Sălaj -
În conformitate cu prevederile Legii nr. 248/2013, Consiliul Economic şi Social (CES) este un organism cu rol consultativ în ceea ce privește stabilirea strategiilor şi politicilor economice şi sociale la nivel naţional şi este cheia pentru realizarea, promovarea și dezvoltarea dialogului și a solidarității sociale. Membrii Consiliului au printre atribuţii analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului, proiectelor de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare.
Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul pentru Suport Strategic și Cooperare cu Mediul Asociativ (SSSCMA), în baza atribuțiilor sale prevăzute în H.G. nr. 137/ 2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului (art. 3, alin. (1), punctul 5) și în conformitate cu prevederile Legii nr. 248/ 2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, respectiv ale O.U.G. nr. 1/ 2018 pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale și pentru modificarea unor acte normative (Cap. III, art. 6, lit. f), propune prim-ministrului numirea în plenul CES a celor 15 membri care reprezintă societatea civilă, „din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizațiilor pentru protecția consumatorilor, comunității științifice și academice, organizațiilor de agricultori, organizațiilor de pensionari, organizațiilor comunităților locale, asociațiilor care reprezintă familia și persoanele cu dizabilități și al altor organizații neguvernamentale cu activități în domeniile de competență ale Consiliului Economic și Social” (Legea nr. 248/ 2013, art. 11, alin. (2), lit. c).
Secretariatul General al Guvernului și Asociaţia Code for Romania au încheiat un parteneriat, în baza căruia, în acest an, alegerile pentru desemnarea reprezentanților societăţii civile în CES sunt organizate prin platforma VotONG.
Pentru a participa la alegerile CES 2024, organizațiile societății civile sunt invitate să se înscrie ca electori/votanți, să depună candidaturi și să strângă susțineri din partea celorlalte organizații electoare/votante.
Începând din acest an, procesul de înregistrare, validare sau revalidare a organizaţiilor electoare pentru platforma VotONG se face exclusiv prin NGO Hub, un punct unic de autentificare. După procesul de validare/ revalidare, organizațiile pot depune candidaturi, își pot exprima susţinerile și pot vota pentru alegerile CES 2024 pe platforma VotONG.
Regulamentul și calendarul alegerilor CES 2024 pot fi consultate la adresa: https://votong.ro/ro/procedura.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Programul Educaţie și Ocupare (PEO), România s-a angajat să stabilească un cadru de cooperare între administrația publică locală și organizațiile societății civile, urmărind creșterea capacităţii organizațiilor societății civile de implicare în dialogul social, acțiunea pentru care vă solicităm sprijinul înscriindu-se în acest trend al cooperării și dialogului social.
Organizațiile interesate pot obține informaţii suplimentare la adresele de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. și Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..